Lage Vuursche

PUUR Lage Vuursche soestdijkLage Vuursche is een klein dorp in de gemeente Baarn, in de Nederlandse provincie Utrecht. Het dorp is gelegen in een bosrijke omgeving op de Utrechtse Heuvelrug, tussen Baarn, Bilthoven en Hilversum. Het dorp heeft, inclusief de omgeving en het Baarnse deel van Soestdijk, 1560 inwoners.

Tot en met 1857 hoorde Lage Vuursche tot de gemeente De Vuursche. In 1840 had het 190 inwoners, die in 15 huizen woonden. Tot de Vuursche behoorde ook de buurtschap Hooge Vuursche.

Lage Vuursche heeft een beschermd dorpsgezicht met enkele achttiende- en negentiende-eeuwse huizen. De hervormde kerk De Stulpkerk dateert uit 1650.

Lage Vuursche ligt weliswaar op de Utrechtse Heuvelrug, maar aan de rand van de Laagte van Pijnenburg. In de omgeving bevindt zich een aantal landgoederen, waaronder Kasteel Drakesteyn (in de onmiddellijke nabijheid van het dorp), Paleis Soestdijk, het landgoed Pijnenburg, de Ewijckshoeve, Landgoed Eyckenstein en Kasteel de Hooge Vuursche. Aan de Kloosterlaan staat het voormalig klooster St. Elisabeth, ontworpen door architect Van Ooijen, sinds 1983 in gebruik als verpleeghuis. Het complex bevat onder meer een kapel met gebrandschilderde ramen en een rooms-katholieke begraafplaats.

De bossen in de omgeving van Lage Vuursche zijn voor een deel eigendom van Staatsbosbeheer en maken deel uit van de boswachterij De Vuursche. Ook Het Utrechts Landschap beheert verschillende gebieden, zoals het Maartensdijkse bos, de Ridderoordsche Bosschen en het Willem Arntsz-bos.

Het beschermde dorpsgezicht van Lage Vuursche trekt veel dagjestoeristen. Toeristen komen niet alleen voor het dorp, maar ook voor de omgeving, waaronder het heideveld De Stulp, de uitgestrekte bossen en het paleis, de kastelen en de landgoederen. Daarnaast trekken de restaurants veel belangstellenden. Vooral pannenkoeken zijn in Lage Vuursche erg in trek.